Novosti
VOZAČI, STIGLA VAŽNA VEST! Počinje naplata putarine putem vinjeta, važiće 24 sata za oba smera, a cena će biti MNOGO POVOLJNIJA
Postavljeno: 03.04.2021.

Na autu-putu "Miloš Veliki" 15. aprila u probni rad biće pušten sistem naplate putarina putem vinjeta, javlja portal Vrele Gume.

Portal navodi da je Agencija za bezbednost saobraćaja najavila da će probni period trajati do 1. septembra, kad će se izvršiti analiza uspeha i zaključiti studija prema kojoj bi se na svima auto-putevima sa sistema zatvorne naplate prešlo na vinjete, međutim, Agencija u izjavi za Kurir kaže da informacija nije tačna i da nema ništa sa tim.

Prema navodima portala Vrele gume, tehnička osnova za spovođenje u delo ovog dugo predlaganog vida naplate već postoji. Na svim pristupnim naplatnim rampama auta-puta postoje kamere sa detekcijom čitanja registarskih tablica, a tako je i na naplatnim stanicama Obrenovac, Ub, Lajkovac, Ljig, Takovo i Preljina, ali i na svim isključenjima.

Prema najavi iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kako bi se izbegli problemi tokom prelaska na novi način naplate, putarina će se do 15. maja naplaćivati na oba načina. Na vozačima je da odluče da li će putarinu plaćati na naplatnim stanicama ili pre ulaska na auto-put kupovati vinjete.

Vinjete će moći da se kupe u svim poslovnicama AMSS-a i na benzinskim stancima na prilazima auto-putu. Kao što je to slučaj kad se putuje u Mađarsku, vozač na pumpi saopštava broj registarske tablice na kasi i dobija fiskalni račun, a kamera na auto-putu detektuje tablicu i otvare rampe.

Iz ministarstva napominju da će cene vinjete biti promotivne.

Tako će cena za celu deonicu auto-puta "Miloš Veliki" iznositi 300 dinara umesto dosadašnjih 420 dinara. Posebna pogodnost je što će važnost vinjete biti 24 sata u oba smera tako da neko ko se ovim putem vraća istog dana neće morati ponovo da ponovo kupuje vinjetu.

Ukoliko se ovaj način naplate pokaže kao dobar, posebno zbog ušteda u ljudstvu i drugim gubicima na naplatnim rampama, od prvog aprila 2022. sistem bi etapno trebao da zaživi na svima auto-putevima u Srbiji, a prva deonica biće na relaciji naplatnih rampi Subotica Sever-Bubanj potok.

(polovanauto.rs/ Kurir) 

MARKETING